Meny

Alakoski, Susanna

Land/region:
Sverige, Finland
Född:
16 maj 1962
Genrer:
Barn & Ungdom, Prosa
Poträttbild av Susanna Alakoski Fler bilder Foto: Ola Erikson / Forflex (2021) Foto: Ola Erikson / Forflex (2019) Foto: Ola Erikson / Forflex (2013)
Susanna Alakoski är född i Vasa i Finland. Precis som huvudpersonen i hennes debutroman är hon uppväxt i en fattig finsk invandrarfamilj med missbruksproblem. Familjen lämnade Vasa för Ystad när hon var fyra år. Här hamnade de i Ystads enda miljonprogramsområde. Nu bor hon tillsammans med sin man författaren och poeten Mats Söderlund i Gustavsberg i Värmdö kommun. Tillsammans har de hållit skrivarkurser. De träffades själva på en skrivarkurs 1988. De tre barnen är nu vuxna. Alakoski är utbildad socionom och har läst genusvetenskap. Hon har också arbetat som fiskrensare, flyktingsamordnare och pressekreterare för Gudrun Schyman. Efter sin första bok sade hon upp sig från jobbet i Vänsterpartiets riksdagsgrupp för att arbeta heltid som forskare och författare.

Det här är en förkortad version av artikeln om Susanna Alakoski. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att använda ditt bibliotekskort, logga in eller starta abonnemang.

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang

Denna funktion kräver ett abonnemang