Meny

Nobelpriset 2019 till Peter Handke

Nobelpriset i litteratur 2019 har tilldelats Peter Handke

<i>”…för ett inflytelserikt författarskap som med stor språkkonst har utforskat periferin och människans konkreta erfarenheter.”</i>.

 

Peter Handke är en österrikisk författare, född i Griffen i Kärnten. Modern tillhörde de i Kärnten bosatta slovenerna. Fadern var en gift tysk soldat, stationerad i Kärnten, men modern gifte sig innan sonen föddes med en annan tysk soldat, en spårvagnsförare från Berlin. Sin tidigaste barndom tillbringade Handke i det sönderbombade Berlin. 1948 flyttade familjen tillbaka till moderns födelseort Griffen. Familjen levde under knappa ekonomiska förhållanden, styvfadern hade alkoholproblem. Den unge Handke gick först i byskolan på hemorten och sedan på ett katolskt prästgymnasium med internat. Efter att ha blivit ertappad med förbjudna böcker, bl.a. av William Faulkner och Graham Greene, bytte han till gymnasiet i Klagenfurt. Handke studerade sedan juridik i Graz 1961-65. Viljan att bli författare fanns tidigt och när romanmanuskriptet "Die Hornissen" 1965 antogs av ett stort förlag avbröt han studierna och blev författare på heltid. Handke har varit bosatt i bl.a. Düsseldorf, Berlin och Paris. 1978-79 bodde han i USA, därefter flyttade han till Salzburg och 1991 bosatte han sig i Chaville nära Paris. Han är omgift och har två döttrar.

Pater Handke har svarat för ett originellt och mångsidigt författarskap - romaner, lyrik och dramatik - där en av utgångspunkterna har varit kritik av existerande språkkonventioner. Alltsedan debutromanen, "Die Hornissen" (1966), har han också gjort sig känd som en provocerande och omstridd författare. När Gruppe 47 hade möte samma år vållade han t.ex. debatt genom att programmatiskt ta avstånd från kraven på samhällstillvändhet

Handke uppmärksammades först som dramatiker. Debutpjäsen, "Publikumbeschimpfung" (1966), har ingen egentlig handling utan föreställningen består av att skådespelarna öser skällsord över publiken. Även de följande pjäserna är djärvt experimenterande och innehåller ofta chockerande effekter. De saknar traditionell handling utan det som försiggår äger rum i språket.

Läs mer om Peter Handke i Alex Författarlexikon