Meny

Nobelpriset 2020 till Louise Glück

Nobelpriset i litteratur 2020 har tilldelats den amerikanska poeten Louise Glück
”…för hennes omisskänneliga poetiska röst som med sträng skönhet gör den enskilda människans existens universell.”.

 

Den amerikanska poeten Louise Glück föddes i New York och växte upp på Long Island. Fadern var av ungersk-judisk härkomst. På grund av anorexia hoppade Louise Glück av sina college-studier för att istället börja gå i psykoanalys, något hon har sagt lärde henne att tänka. Senare återupptog hon studierna, då vid Columbia University, men inte heller nu tog hon någon examen.

Louise Glücke lyrikdebuterade 1968 med samlingen "Firstborn". Hon har därefter publicerat en lång rad diktsamlingar där "Vild iris" (1992, The Wild Iris) belönades med Pulitzerpriset 1993 och "Faithful and Virtuous Night" (2014) med National Book Award, båda priserna i poesiklassen.

Översatt till svenska finns också hennes diktssamlingar, "Ararat" (1990, Ararat), med tolkningar av Stewe Claeson, och "Averno" (2006, Averno), med tolkningar av Jonas Brun.

2020 belönades Louise Glück också med Tomas Tranströmer-priset. Det skedde med följande motivering: "För en poesi som med exakthet och svärta låter det personliga genljuda ur en mytologisk och historisk klangbotten." Samma år belönades hon också med Nobelpriset i litteratur.

Ur Alex Författarlexikon