Meny

Nobelpriset 2021 till Abdulrazak Gurnah

Nobelpriset i litteratur 2021 har tilldelats Abdulrazak Gurnah</p>

”...för att kompromisslöst och med stor medkänsla ha genomlyst kolonialismens verkningar och flyktingens öde i klyftan mellan kulturer och kontinenter…”

Ur Alex Författarlexikon

Författaren och litteraturkritikern Abdulrazak Gurnah föddes 1948 på Zanzibar. 1968 flyttade han till England där han numera lever och verkar. Till en början arbetade han inom vården innan han etablerade sig som författare. Det var när han kom till England som 20-åring som han började skriva, framförallt om minnena från tiden på Zanzibar. Hans modersmål är kiswahili, som var ett skriftspråk redan innan den europeiska kolonialismen, men hans romaner är alla skrivna på engelska. Han undervisar också i engelska och litteraturvetenskap vid Kents universitet. Därtill är han redaktör för tidskriften Wasafiri. När det gäller litteraturvetenskap har Gurnah specialiserat sig på den postkoloniala litteraturen, med tyngdpunkt på författare som V.S. Naipaul och Salman Rushdie. Han är starkt präglad av Tanzanias politiska historia, som innan självständigheten 1961 styrdes av engelsmännen. Karakteristiskt för Gurnahs författarskap är tematiken kring rotlöshet, rädsla och längtan efter frihet bortom exil, skuld och skam.

Abdulrazak Gurnah debuterade som författare 1987 med romanen "Memory of Departure". Berättelsen, som utspelar sig innan den omvälvande revolutionen på Zanzibar 1963, har beskrivits som en negativ bildningsroman där huvudkaraktären kommer fram till att ett framtida liv på Zanzibar är en omöjlighet. Trots detta tvingas han återvända efter ett misslyckat försök att ta sig därifrån. Att känna sig som en främling i sin egen stad är ett ständigt återkommande inslag i Gurnahs författarskap.....

Läs mer om Abdulrazak Gurnah i Alex Författarlexikon